Neem contact met ons op
Telefoonnummers en openingstijden
Helpcenter

Bekijk onze online hulpbronnen

Help

Wat is de WHOIS-database?

De WHOIS-domeindatabase is een vermelding van alle geregistreerde domeinen, en wordt regelmatig voor verschillende juridische doeleinden gebruikt. Zo gebruiken netwerkadministrateurs de gegevens van WHOIS om problemen te identificeren en op te lossen. WHOIS-informatie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de beschikbaarheid van domeinnamen vast te stellen, te beoordelen of inbreuk wordt gedaan op een handelsmerk en om domeinnaamregistranten verantwoordelijk te houden.

WHOIS-verificatie kan zelfs worden gebruikt om spam of fraude tegen te gaan, aangezien administrators registranten kunnen opsporen die illegale content plaatsen of zich inlaten met phishing scams. Daarnaast beschermen overeenkomsten van The International Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), de domeinregistranten door het gebruik van WHOIS-lijsten voor marketing- of spamdoeleinden te verbieden, inclusief grootschalige en geautomatiseerde verzoeken bij een specifieke registerhouder of registerhoudersystemen (tenzij dergelijke verzoeken worden gedaan met als doel het beheren van domeinnamen). De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de EU beperkt verder de blootstelling van gegevens door het verbieden van het publiceren van persoonlijke gegevens voor vele domeinen.

Hoe kan ik de tool Zoeken in WHOIS gebruiken?

De GoDaddy WHOIS-domeinopzoektool gebruiken is heel simpel. Je voert gewoon in het zoekveld op de hoofdpagina van WHOIS de domeinnaam in waarover je informatie wilt. Je krijgt dan de belangrijkste gegevens over een domein, inclusief of deze beschikbaar is, wie de eigenaar is, info over het aanmaken en wanneer het domein verloopt. Als je zelf meerdere domeinen in je bezit hebt, kan het nuttig zijn om de exporteerbare lijst te downloaden vanuit de tool zodat je de flinke hoeveelheid domeingegevens kunt analyseren. Met onze handleiding voor het prioriteren en waarderen van domeinnamen, kun je zien hoe je de gedownloade informatie het best kunt gebruiken en organiseren.

Welke WHOIS-gegevens zijn openbaar?

Dat verschilt op basis van het beleid dat op dat specifieke domein van toepassing is. Maar ook andere factoren spelen een rol, zoals het land waar de registrant verblijft. Elke vermelding laat op zijn minst de domeinstatus, naamservers en vervaldatum zien.

Hoe nauwkeurig zijn WHOIS-gegevens?

Aangezien de contactgegevens van registranten kunnen wijzigen, moeten registerhouders zoals GoDaddy, jaarlijks de domeineigenaren de mogelijkheid bieden hun WHOIS-domeingegevens te bekijken en indien nodig bij te werken. Volgens het beleid van ICANN, kan het weigeren om deze informatie bij te werken, of het verstrekken van foutieve gegevens, leiden tot opschorting of annulering van domeinen.

Daarnaast biedt ICANN internetgebruikers de mogelijkheid om klachten in te dienen als zij WHOIS-domeinnaamgegevens ontdekken die onjuist of onvolledig zijn. In dergelijke gevallen dienen registerhouders de gegevens tijdig te corrigeren en controleren. Via dit verificatieprotocol, probeert ICANN zo accuraat mogelijk te zijn en blijven.

Hoe kan ik mijn WHOIS-informatie bijwerken?

Het is eenvoudig om je WHOIS-contactgegevens bij te werken in het Domeinbeheer van je GoDaddy account. Het neemt maar een paar stappen in beslag, en je kunt al je contactpersonen in een keer bijwerken, of één voor één. Het is belangrijk om al je contactgegevens actueel te houden, niet alleen om te voldoen aan de ICANN-richtlijnen, maar ook om ervoor te zorgen dat je informatie ontvangt op het juiste e-mailadres.

Hoe zit het met mijn privacy?

Als u een inwoner van de Europese Economische Ruimte (EER) bent, zullen wij, in naleving van de vereisten van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), vanaf 25 mei 2018 niet langer uw naam, adres, telefoonnummer en e-mail in de WHOIS tonen. Uw land en provincie/staat (net als technische gegevens, zoals naam registrant, aanmaakdatum of naamservers) blijven wel zichtbaar.

Hoewel de overeenkomsten van ICANN de registranten beschermen tegen mogelijke spam, maken veel GoDaddy klanten zich wellicht nog steeds veel zorgen dat hun eigen naam, adres en telefoonnummer online zo toegankelijk zijn. Voor domeinen die onder de AVG worden geregistreerd, is de hoeveelheid gegevens in de WHOIS beperkt, wat een niveau van privacybescherming biedt.

Daarnaast, als je bijvoorbeeld een webontwikkelaar bent, heb jij de belangrijke verplichting jegens je klanten om ze een volledig gevoel van privacy en bescherming te bieden, wat de omvang van je project ook is.