Domeinen Help

We hebben geprobeerd om de pagina zo goed mogelijk voor je te vertalen. De Engelse pagina is ook beschikbaar.

Wat zijn domeinen op het hoogste niveau (TLD) en landcodedomeinnamen op het hoogste niveau (ccTLD)?

Elke domeinnaam heeft verschillende onderdelen die deel uitmaken van de hiërarchie van het domeinnaamsysteem. De verschillende stukken zijn te herkennen aan de plaats waar ze zich bevinden ten opzichte van de punt (.), Of dit nu rechts of links is.


Een Top Level Domain (TLD) is het deel van de domeinnaam dat zich rechts van de punt (".") Bevindt. De meest voorkomende TLD's zijn .com , .net en .org . Sommige anderen zijn .info , .ai -domeinen en .biz -domeinen . Deze algemene TLD's hebben allemaal bepaalde richtlijnen, maar zijn over het algemeen beschikbaar voor elke registrant, waar ook ter wereld.

Er zijn ook beperkte domeinen op het hoogste niveau (rTLD's), zoals .aero, .edu, .mil, .museum, .name en .pro, waarvoor de registrant een bepaald type entiteit moet vertegenwoordigen of tot een bepaalde entiteit moet behoren. gemeenschap. De .name -TLD is bijvoorbeeld gereserveerd voor individuen en .edu is gereserveerd voor onderwijsinstellingen.

Landcode-TLD's (ccTLD's) vertegenwoordigen specifieke geografische locaties. Bijvoorbeeld: .mx staat voor Mexico en .eu staat voor de Europese Unie. Sommige ccTLD's hebben beperkingen voor ingezetenschap. .Eu vereist bijvoorbeeld dat registranten wonen of zijn gevestigd in een land dat tot de Europese Unie behoort. Andere ccTLD's, zoals de ccTLD .it die Italië vertegenwoordigt, staan iedereen toe om ze te registreren, maar vereisen een trustee -service als de registrant zich niet in een bepaald land of regio bevindt. Ten slotte zijn er ccTLD's die door iedereen kunnen worden geregistreerd - .co die Colombia vertegenwoordigt, heeft bijvoorbeeld helemaal geen ingezetenschap.

Het deel van de domeinnaam links van de punt, vóór het TLD, is het domein op het tweede niveau. Dit is het deel van je domein dat uniek is voor jou en je bedrijf, en je opties zijn bijna onbeperkt. In coolexample.com is coolexample bijvoorbeeld de SLD.

Verwante stap

Meer informatie

  • Zodra je een domein hebt, kun je een website opzetten met onze doe-het-zelf- Websites + Marketing .