Help

Domeinen Help

Wat zijn domeinen op het hoogste niveau (TLD) en landcodedomeinnamen op het hoogste niveau (ccTLD)?

Een domein op het hoogste niveau (TDL) is het deel van de domeinnaam dat zich rechts van de punt bevindt (" . "). De meest algemene domeinen op het hoogste niveau zijn .com, .net en .org. Sommige anderen zijn .biz, .info en .ws. Voor deze veelgebruikte TLD's gelden bepaalde richtlijnen, maar ze zijn allemaal algemeen beschikbaar voor elke registrant, waar dan ook ter wereld.

Er bestaan ook beperkte domeinen op het hoogste niveau (rTLD's), zoals .aero, .biz, .edu, .mil, .museum, .name, en .pro, die vereisen dat de registrant een bepaald type rechtspersoon vertegenwoordigt of tot een bepaalde gemeenschap behoort. De TLD .name is bijvoorbeeld gereserveerd voor individuen en .edu is gereserveerd voor educatieve rechtspersonen.

Landcodedomeinnamen op het hoogste niveau (ccTLD's) vertegenwoordigen specifieke geografische locaties. Een voorbeeld: .mx vertegenwoordigt Mexico en .eu vertegenwoordigt de Europese Unie. Voor sommige ccTLD's gelden verblijfsbeperkingen. De extensie .eu vereist bijvoorbeeld dat registranten wonen of verblijven in een land dat tot de Europese Unie behoort. Andere ccTLD's, zoals de ccTLD .it voor Italië, kunnen door iedereen worden geregistreerd, maar vereisen een vertrouwenspersoonservice als de registrant zich niet een gespecificeerd land of een gespecificeerde regio bevindt. Tot slot zijn er ook ccTLD's die kunnen worden geregistreerd door iedereen — .co vertegenwoordigt bijvoorbeeld Colombia en kent helemaal geen verblijfsvereisten.


Was dit artikel nuttig?
Hartelijk dank voor je feedback. Gebruik het supporttelefoonnummer of de bovenstaande chatoptie als je een vertegenwoordiger van de afdeling Klantenondersteuning wilt spreken.
Fijn dat we konden helpen! Kunnen we nog iets voor je doen?
Dat spijt ons. Vertel ons wat je verwarrend vond of waarom je probleem niet is opgelost via de geboden oplossing.