Help

Domeinen Help

Wat is DNS?

Deze video en de informatie eronder leggen uit wat DNS is, wat het doet en welke invloed het heeft op diverse aspecten van je domeinnaam.

De instellingen voor de website en e-mail van je domeinnaam worden beheerd via DNS, wat staat voor Domain Name System. Wanneer bezoekers naar je domeinnaam gaan, bepalen de DNS-instellingen van het domein met welke server van het bedrijf wordt geprobeerd om verbinding te maken.

Als je bijvoorbeeld de DNS-instellingen van GoDaddy gebruikt, worden bezoekers verbonden met servers van GoDaddy wanneer ze je domeinnaam gebruiken. Als je deze instellingen wijzigt, zodat de servers van een ander bedrijf worden gebruikt, kunnen bezoekers hen bereiken in plaats van ons wanneer ze je domein bezoeken.

Wat ik zie, is toch wel iets ingewikkelder dan dat...

DNS kan verwarrend zijn. Het systeem bestaat uit allerlei verschillende onderdelen die verschillende aspecten van een domeinnaam beheren. We leggen de onderdelen hier kort uit:

Onderdeel van DNS Beschrijving
Naamserver Naamservers zorgen ervoor dat een domeinnaam 'verwijst' naar het bedrijf dat de DNS-instellingen beheert. Dit is gewoonlijk het bedrijf waarbij je de domeinnaam hebt geregistreerd.

Als je website wordt gehost door een ander bedrijf, bieden ze soms in plaats daarvan naamservers waarnaar je moet verwijzen.
Zonebestand Zonebestanden zijn de bestanden waarin alle DNS-instellingen van je domein worden opgeslagen.

Het zonebestand van je domein wordt bewaard op de naamserver van het bedrijf.
A-record Via A-records worden domeinnamen via een IP-adres gekoppeld aan een afzonderlijke server. Een voorbeeld-IP-adres is 123.4.67.5.

Elke domeinnaam heeft een primaire A -record (deze wordt '@' genoemd) die bepaalt wat er moet gebeuren wanneer je de domeinnaam rechtstreeks bezoekt.

Je kunt ook A-records gebruiken om subdomeinen (zoals subdomein.coolvoorbeeld.nl) door te verwijzen naar het IP-adres van een server.

CNAME CNAME-records verwijzen je subdomeinen naar een andere server via een servernaam, zoals server1.godaddy.com.

De meeste domeinnamen hebben tal van CNAME-records.

In tegenstelling tot bij A-records, kunnen er voor CNAME-records geen IP-adressen worden gebruikt.
MX-records MX-records koppelen de e-mail van een domeinnaam aan de e-mailprovider.

Als je domeinnaam onze naamservers gebruikt, kun je de DNS-instellingen van het domein via ons bekijken of wijzigen.

Volgende stap

Meer informatie


Was dit artikel nuttig?
Hartelijk dank voor je feedback. Gebruik het supporttelefoonnummer of de bovenstaande chatoptie als je een vertegenwoordiger van de afdeling Klantenondersteuning wilt spreken.
Fijn dat we konden helpen! Kunnen we nog iets voor je doen?
Dat spijt ons. Vertel ons wat je verwarrend vond of waarom je probleem niet is opgelost via de geboden oplossing.