Wat is DNS?

Je hebt misschien bij het registreren van je domein of het bouwen van een website wel eens gehoord van DNS, oftewel het Domain Name System. Maar wat is DNS nou eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Het DNS is de drijvende kracht achter het internet doordat het alfabetische namen in numerieke IP-adressen omzet. Hierdoor hoef je alleen een domeinnaam te onthouden, zoals gaafvoorbeeld.com, in plaats van een numeriek IP-adres. Het DNS is de ruggengraat van het internet. Zonder DNS zouden we geen e-mails kunnen versturen, hadden we niet kunnen Instagrammen of videospellen met vrienden kunnen spelen.

Dus, wat is het DNS en waarom is het belangrijk?

Vroeger, in de goede oude tijd, moest je wanneer je iemand wilde bellen het telefoonnummer uit je hoofd weten, het ergens hebben opgeschreven in een notitieboekje of kaartenmolen, of je moest het nummer opzoeken in de gigantische Telefoongids of Gouden Gids. Vandaag de dag worden ze in contactenlijsten opgeslagen in onze mobiele telefoons en is elk nummer toegewezen aan een specifiek persoon of bedrijf. Als je je vriendin Janet wilt spreken, hoef je haar telefoonnummer niet te onthouden. Je hoeft alleen haar naam op te zoeken in je contactenlijst en op bellen te drukken.

Je kunt het DNS beschouwen als de contactenlijst van het internet. Maar hierin zijn niet namen aan telefoonnummers gekoppeld, maar domeinnamen aan IP-adressen. En IP-adressen zijn de taal van het internet. Computers communiceren met elkaar met behulp van het Internet Protocol, of IP-adressen, een specifieke set cijfers en letters als 50.63.202.40 (een IPv4-adres) of 2001:0db8:85a3:0000:0000:6a2e:0371:7234 (een IPv6-adres).

Deze lange tekenreeks van cijfers en letters zijn niet zo gemakkelijk te onthouden. Daarom zet het DNS IP-adressen weer om in mensvriendelijke domeinnamen, zoals gaafvoorbeeld.com. Een domeinnaam is over het algemeen een stuk eenvoudiger te onthouden dat al die verschillende IP-adressen. Zo is surfen over het web veel plezieriger.

Oké, maar hoe werkt het DNS nou echt?

Je hebt misschien wel eens gelezen over de termen DNS-query (DNS query) en DNS-zoekfunctie (DNS lookup) toen je informatie opzocht over het DNS. Deze termen worden vaak gebruikt om te beschrijven hoe het DNS werkt en je naar een bepaalde site doorstuurt. Maar er zitten nog wel een aantal stappen tussen en die zullen we hier stap-voor-stao doornemen. Let op, het wordt wel een beetje technisch.

1. De query: het begint allemaal wanneer je een domeinnaam, zoals gaafvoorbeeld.com, in de adresbalk van je webbrowser intypt. Nadat je een domein hebt ingevoerd, wordt er een zoekopdracht, of query, gestart naar het IP-adres van gaafvoorbeeld.com zodat je browser de juiste content kan weergeven. De query begint bij het controleren van de rootserver om van daaruit te zien waar deze daarna heen moet.
  2. De rootservers: er zijn over de hele wereld 13 rootservers. Deze beschikken over alle DNS-gegevens over alle domeinen. De rootserver doorzoekt de DNS-gegevens om te bepalen waar deze daarna moet zoeken: de TLD-naamserver.
  3. TLD-naamservers: Het TLD, of topleveldomein, is het laatste gedeelte van een domeinnaam, zoals .com bij gaafvoorbeeld.com. Een aantal van de meest voorkomende TLD’s zijn .com, .net en .org, maar zo zijn er ook populaire landspecifieke TLD’s zoals: .uk, .ca en .au. Alle TLD’s hebben een specifieke TLD-naamserver waarop de DNS-gegevens va die specifieke TLD’s staan opgeslagen. Dus, als je naar gaafvoorbeeld.com wilt surfen, gaat de oorspronkelijke query eerst op zoek naar de .com-TLD-naamserver om de domeinnaamserver van gaafvoorbeeld.com te vinden.
  4. De domeinnaamserver: hierop staat het DNS-zonebestand voor gaafvoorbeeld.com en in dat zonebestand vind je weer de afzonderlijke DNS-records. Deze records, zoals A-records, MX-records en subdomeinen, kunnen aan het zonebestand worden toegevoegd, erin worden bijgewerkt of eruit worden verwijderd. De oorspronkelijke query zoekt in de domeinnaamserver naar de A-record van gaafvoorbeeld.com, die is toegewezen aan een specifiek IP-adres. Dit IP-adres wordt door onze query gebruikt om de websitecontent van gaafvoorbeeld.com op te halen en weer te geven voor in je webbrowser.

Denk eraan dat het DNS onderweg verschillende kanten uit kan en dat dingen soms vastlopen of gewoon niet werken zoals we verwachten. Het kan tot 48 uur duren voordat wijzigingen aan het DNS wereldwijd te zien zijn. Bekijk deze handige gids van Verisign als je meer wilt weten over hoe het DNS werkt.

Nog iets over naamservers ...

Heeft iemand het al een met je gehad over ‘wisselen van naamserver’ voor je domein? Dat komt dan omdat dat de laatste stap in de query is om de domeinnaamservers te controleren op dat o, zo belangrijke IP-adres. Maar je moet wel de juiste naamservers hebben voordat de query het goede IP-adres kan vinden.

Er moeten altijd minstens twee naamservers zijn voor een domein. Wanneer naamservers veranderen, verandert de plek waar het DNS wordt beheerd ook. Als het domein bijvoorbeeld de standaard GoDaddy-naamserver gebruikt, zit het DNS-zonebestand in jouw GoDaddy-account. Maar als het domein een naamserver van een ander bedrijf gebruikt, staat dat DNS-zonebestand ergens bij dat bedrijf opgeslagen.

Wat moet ik met mijn DNS doen?

Nu je iets meer weet over wat het DNS is en hoe het werkt, ben je er klaar voor om het DNS in jouw GoDaddy-account te gaan gebruiken. De makkelijkste manier om toegang te krijgen tot het DNS is om je aan te melden bij je GoDaddy-domeinportfolio, daarna op je domeinnaam te tikken of klikken en DNS te selecteren. Je zou nu jouw DNS-zonebestand moeten zien. Dit is waar je, je raadt het niet, je DNS beheert voor dat specifieke domein.

Van hieruit kun je een aantal van de meest voorkomende DNS-taken oppakken:

De meeste DNS-updates treden binnen een uur in werking, maar het kan tot 48 uur duren voordat ze wereldwijd bijgewerkt zijn.

Wat als ik ergens vastloop?

We snappen het wel, er zitten zoveel verschillende aspecten aan het beheren van je DNS voor domeinen en het kan best verwarrend zijn. We hebben hard gewerkt om je een naadloze ervaring te kunnen bieden met betrekking tot het beheer van je DNS en we proberen ons altijd te verbeteren. Als je vastloopt of vragen hebt, hebben we help-artikelen om je door je DNS-taken te begeleiden, video’s voor uitleg over alle verschillende domeintaken, en onze bekroonde GoDaddy-experts staan voor je klaar voor een chat- of telefoongesprek.

Verwante stap

Meer informatie

• Klaar om DNS in actie te zien? Begin aan je online avontuur met onze doe-het-zelf Websites + Marketing.