Naar hoofdinhoud gaan
Neem contact met ons op
Telefoonnummers en openingstijden
Helpcenter

Bekijk onze online hulpbronnen

Help

Domeinen Help

Wat is DNS?

DNS, of Domain Name System (domeinnaamsysteem) is de ruggengraat van je online aanwezigheid. Elke domeinnaam gebruikt DNS om te controleren hoe bezoekers je website vinden en hoe je e-mails ontvangt. Je kunt je domeinnaam zien als een straatnaam en DNS als je GPS. Bezoekers kunnen je adres niet vinden als de GPS niet de juiste richtingaanwijzing kan geven. Dat betekent dat als je DNS niet klopt, je website en e-mail niet naar behoren werken.


Als je een domeinnaam intypt in je internetbrowser, werkt DNS om de informatie bij dat domein te vinden. Domeinen zijn een gebruiksvriendelijke manier waarop we kunnen onthouden hoe we bij een website komen, maar onder die vriendelijke naam communiceren computers onderling alleen met cijfers. Deze cijfers vormen internetprotocollen, ook wel IP-adressen, die fungeren als de straatnaam van je website onder je domeinnaam.

Als je een domeinnaam invoert in je adresbalk om naar een website te gaan, gaat je computer op zoek naar het IP-adres van die website zodat hij die voor je kan laden. Dit is DNS in werking: je typt de straatnaam (domeinnaam) in, DNS vindt de routebeschrijving aan de hand van het IP-adres (de GPS) en het internet laadt de website die je bezoekt.

Om je bestemming te bereiken, vereist DNS drie belangrijke onderdelen: naamservers, zonebestanden en records. De records zitten in de zonebestanden, die weer op de naamservers te vinden zijn. De records zijn een onderdeel van DNS dat aan de hand van IP-adressen beschrijft waar je website zich bevindt of waar je e-mail vandaan komt, maar de records werken niet als de naamservers niet goed zijn ingesteld.

Verwante stap

Meer informatie

  • Klaar om DNS in actie te zien? Begin aan je online avontuur met onze doe-het-zelf Websites + Marketing.