Help

Web & Classic Hosting Help

Wat betekent het om gehackt te zijn?

Hacken is een woord dat je tegenwoordig veel hoort, vooral als het gaat om websites, vaak zonder dat goed wordt uitgelegd wat dit inhoudt.

Als je website is gehackt, dan houdt dat onder andere het volgende in:

  • Iemand heeft toegang tot je account (doorgaans via FTP, File Transfer Protocol). Door FTP-toegang te krijgen, kunnen hackers hun eigen code op je website plaatsen.
  • Nadat ze toegang tot je site hebben gekregen, plaatsen ze er schadelijke code op. Wat de code doet, hangt af van wat de hacker van plan is om te doen.

Omdat hacken ook onopvallend kan plaatsvinden, kan het dus gebeuren dat je site is gehackt zonder dat je dat zelf weet. Maar het kan ook zijn dat hackers overduidelijk hebben toegeslagen, bijvoorbeeld door je site offline te halen of je site te vervangen door obscene berichten.

En dit zijn nóg enkele dingen die hackers met sites doen:

  • Virussen installeren op de computers van je bezoekers
  • Bezoekers omleiden naar andere sites
  • Je website gebruiken om andere websites aan te vallen, waardoor deze onbereikbaar worden

Er is helaas geen wondermiddel om gekaapte websites weer terug te krijgen maar er zijn wel enkele dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een hacker:

  • Gebruik een veilig wachtwoord. Dit houdt in dat je iets beters moet verzinnen dan het cijfer 1 toevoegen aan de naam van je hond. Je vindt meer informatie in
    .
  • Laat je site regelmatig scannen. Veel bedrijven bieden programma's aan waarmee je je site kunt doorzoeken op schadelijke of verdachte code of activiteiten.
  • Werk de software van je website bij. Als je software zoals WordPress® gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je software bijgewerkt blijft. Dit kan het verschil maken tussen een goed werkende site en een site die vol zit met malware.

Door je bewust te zijn van de bedreiging die hackers vormen en enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je voorkomen dat je site en ander sites op internet bezoekers op het verkeerde been zetten.


Was dit artikel nuttig?
Hartelijk dank voor je feedback. Gebruik het supporttelefoonnummer of de bovenstaande chatoptie als je een vertegenwoordiger van de afdeling Klantenondersteuning wilt spreken.
Fijn dat we konden helpen! Kunnen we nog iets voor je doen?
Dat spijt ons. Vertel ons wat je verwarrend vond of waarom je probleem niet is opgelost via de geboden oplossing.