Help

Accountbeheer Help

Veelgestelde vragen AVG

Wat is AVG?

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is een wet van de Europese Unie die gericht is op gegevensbescherming en privacy voor alle burger en inwoners van de EU. AVG reguleert hoe bedrijven, inclusief GoDaddy, persoonlijke gegevens van individuen in de EU kunnen verwerken. AVG gaat van kracht op 25 mei 2018. Raadpleeg Wat is AVG? voor een volledige beschrijving van wat AVG is en hoe GoDaddy voldoet aan AVG.

Op wie is dit van invloed?

Dit is van invloed op hoe GoDaddy omgaat met gegevens van klanten die in de EU wonen. Bovendien worden gebruikers in sommige landen doorverwezen naar de GoDaddy-website voor een andere markt omdat ze een vergelijkbare taal of valuta gebruiken (klanten in Marokko gebruiken bijvoorbeeld de Franse GoDaddy-website). Deze klanten worden behandeld als klanten uit de EU en hun gegevens worden behandeld volgens de vereisten van AVG. Raadpleeg de lijst van landen die beïnvloed worden door AVG voor informatie over welke landen dit zijn.

Wat is WHOIS?

WHOIS is een verplichte ICANN-service die basisinformatie levert over een geregistreerd domein, zoals de domeineigenaar, contactgegevens, beschikbaarheidsstatus van het domein en het bedrijf waar het domein geregistreerd is.

Hoe worden gegevens van WHOIS bereikt?

WHOIS-gegevens worden over het algemeen geleverd aan eindgebruikers via toegewijde webportalen of via een geautomatiseerd mechanisme dat ‘Port 43-toegang‘ genoemd wordt. Hoewel webportalen, zoals https://whois.godaddy.com, bescherming kunnen bieden tegen gegevensverzameling via CAPTCHA‘s en andere webgebaseerde verificatiemethoden, heeft Port 43-toegang geen dergelijke beschermingsmethoden. Het is dan ook vatbaar voor geautomatiseerde bulkverzameling van domeingegevens, wat problemen met spam en robotoproepen veroorzaakt voor onze klanten.

Hoe beperkt AVG de beschikbaarheid van en de toegang tot gegevens van WHOIS?

Om naleving van AVG en andere wereldwijd geldende privacywetten te kunnen garanderen is GoDaddy verplicht de publicatie van en toegang tot gegevens van WHOIS te beperken.

  • Port 43-toegang
  • Port 43 heeft niet alleen een gebrek aan voldoende en noodzakelijke beveiligingsbescherming, maar beschikt ook over de mogelijkheid om gegevens in grote massa‘s tegelijk te verzamelen, zonder beperkingen en te grote aantallen voor rechtmatig gebruik of een rechtmatig doel. GoDaddy zal om deze redenen de gegeven die gepubliceerd worden op het Port 43-toegangspunt beperken tot slechts technische informatie over het domein en de staat/provincie en het land van domeincontacten.

  • https://whois.godaddy.com van GoDaddy
  • Voor domeinen die beïnvloed worden door AVG (zie de lijst hierboven) worden alleen technische informatie over het domein, het land en de staat/provicinie van de registrant alsmede de organisatie van de registrant teruggegeven. GoDaddy blijft volledige WHOIS-gegevens publiceren van domeinen voor alle anderen (behalve als ze een proxy- of privacydienst gebruiken om hun persoonlijke gegevens te beschermen).

Hoe kan ik contact opnemen met registranten van wie de gegevens niet gepubliceerd worden via WHOIS?

GoDaddy heeft een webformulier gemaakt om in contact te komen met de geregistreerde naamhouder van een domein. Wanneer AVG op 25 mei van kracht gaat, zal er bij een WHOIS-zoekopdracht op https://whois.godaddy.com een optie zijn om contact op te nemen met de registrant via het webformulier, dat als e-mail geleverd wordt aan de registrant.

Hoe krijg ik toegang tot gegevens van WHOIS om een rechtshandhavingsonderzoek te ondersteunen?

De volledige contactgegevens van domeinen met WHOIS die niet onder AVG vallen, zijn te vinden via https://whois.godaddy.com. Als de WHOIS-resultaten Domains By Proxy weergeven als registrant, kunt u Beleid voor Domain By Proxy-dagvaardigingen raadplegen voor meer informatie. Voor domeinen met WHOIS-gegevens die wel onder de regels van AVG vallen, kunt u vanaf 25 mei contact opnemen met whoisrequests@GoDaddy.com.

Wat als ik in een beschermde regio woon en net Domains By Proxy heb aangeschaft?

Indien je Domains By Proxy hebt aangeschaft binnen 30 dagen van 25 mei 2018, kom je in aanmerking voor volledige restitutie als je ervoor kiest de dienst te annuleren. Als je kiest Domains By Proxy te houden, krijg je gratis een upgrade naar een verbeterd privacy- en beveiligingsproduct. Op of rond 25 mei ontvang je een e-mail met meer informatie.


Was dit artikel nuttig?
Hartelijk dank voor je feedback. Gebruik het supporttelefoonnummer of de bovenstaande chatoptie als je een vertegenwoordiger van de afdeling Klantenondersteuning wilt spreken.
Fijn dat we konden helpen! Kunnen we nog iets voor je doen?
Dat spijt ons. Vertel ons wat je verwarrend vond of waarom je probleem niet is opgelost via de geboden oplossing.