Domeinnaamregistratie

Maak online een naam voor jezelf.

Wat is domeinnaamregistratie?

Dat is makkelijk uit te leggen. Het houdt in dat je een webadres vindt (zoals GoDaddy.com of LilysBikes.com), en het vervolgens aanmeldt en gebruikt. Het lijkt meer op het huren van een appartement dan op het kopen van een huis. Technisch gezien ben je niet de eigenaar van het domein, maar als je het hebt geregistreerd, kun je het houden zolang je wilt mits je de jaarlijkse registratiekosten blijft betalen.

none
Zoek je perfecte domein.
De eerste stap die je moet zetten, is een domeinnaam zoeken die niet al in gebruik is. Natuurlijk wil je de best mogelijke kiezen. Een .com-domein is meestal de populairste keuze, maar als je merkt dat de favoriete versie van je domein niet beschikbaar is, dan niet getreurd! Er zijn vele andere domeinextensies (de letters rechts van de punt) die je kunt gebruiken voor allerlei leuke combinaties.

Dan word ik de regi-wat?

De registrant. Bij domeinnaamregistratie gebruiken we een nogal specifiek jargon. Gelukkig is het niet moeilijk om de basisbeginselen onder de knie te krijgen:

none
  • Registrant – Dat ben jij, dus degene die het domein momenteel heeft geregistreerd.
  • Registerhouder – De registerhouder is het bedrijf dat diverse domeinen aanbiedt die kunnen worden geregistreerd.
  • Register – Deze organisaties bezitten en beheren een of meer topleveldomeinen (bijv. alle .com-domeinen), houden al hun registranten bij en stellen waar nodig regels op voor het gebruik van de domeinen.
  • ICANN – De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) kan worden beschouwd als de hoofdzetel voor domeinnamen.
  • WHOIS – WHOIS (spreek uit als “Who Is”) is een openbaar register van wie eigenaar is van welk domein, behalve voor domeinen met privéregistratie.

Waarom zou ik een domeinnaam registeren?

Er zijn verschillende redenen te bedenken. Maar de meeste van de meer dan 300 miljard geregistreerde domeinnamen over de hele wereld hebben een paar dingen gemeen.

none

Online gaan.

Een goed domein is essentieel als je online aan de slag wilt gaan met een website of webwinkel. Bij veel techproviders kun je een site maken op een gratis domein dat zij bezitten, maar dat is niet de beste manier om je merk te ontwikkelen. Wanneer je je eigen domein registreert, heb jij het helemaal alleen voor het zeggen. Je kunt je domein zelfs verplaatsen naar een andere provider als jij dat wilt.Geld verdienen.

Sommige slimme online ondernemers hebben het talent om een webadres te registreren waarvan ze weten dat het veel vraag zal genereren. Vervolgens verkopen ze het met winst op de aftermarket voor domeinen. Iedereen kan domeininvesteerder worden. Je hoeft alleen maar een paar dingen te leren, zoals waar je de goedkoopste domeinen kunt vinden.

Hoe kies ik de beste domeinnaam?

Met de miljarden domeinnamen die al zijn geregistreerd, is het belangrijker dan ooit om op te vallen in de massa. Een juiste aanpak voor domeinnaamregistratie is alles wat je nodig hebt.

none

Korter is altijd beter.

De gemiddelde lengte van .com- en .net-domeinnaamextensies is ongeveer 13 tekens. Dat is eigenlijk te veel om te onthouden in deze tijd waarin aandacht net zo vergankelijk is als roem. De meest relevante en veelzeggende namen vallen op doordat ze kort en gemakkelijk te onthouden zijn.Tijd voor creativiteit.

Als je perfecte domein niet beschikbaar is met enkele van de populairste domeinextensies, zoek dan verder. Tegenwoordig kun je kiezen uit honderden namen, inclusief internationale domeinnamen. Deze kunnen je helpen je lokale geloofwaardigheid te versterken, maar je kunt er voor kiezen om gewoon je creativiteit de vrije loop te laten.

Veelgestelde vragen over domeinnaamregistratie

Worden mijn naam en contactgegevens openbaar gemaakt wanneer ik een domein registreer?

Met een standaard domeinregistratie, ja. ICANN vereist dat deze informatie wordt gepubliceerd. Maar met onze Privacy van domeinen hoef je je geen zorgen te maken over de publicatie van je contactgegevens. Via een eenvoudige procedure kun je deze functie toevoegen aan de meeste domeinen zodat je proxygegevens worden weergegeven in plaats van je persoonlijke gegevens. Wanneer het gaat om privacy, willen wij het beste voor je.

Hoeveel kost een domeinregistratie?

Het tarief voor het registreren van een domeinnaam hangt af van de extensie. Veel domeinextensies kosten maar 9,02 €, en sommige zijn zelfs nog goedkoper. Maar als je een .auto-domeinnaam wilt kopen, dan kunnen de kosten voor registratie oplopen tot wel 3.606,86 €!

Hoe lang is mijn domeinnaamregistratie geldig? Hoe verleng ik mijn domein?

Hoe lang je domeinregistratie geldig is, hangt af van het soort domein dat je koopt. Veel registerhouders van domeinnamen laten hun klanten domeinen registreren voor tot wel 10 jaar tegelijk, maar doorgaans registreren klanten domeinen voor 1 tot 3 jaar.

Hoe verleng ik mijn domein?

Als je de registratie voor je domein wilt verlengen, dan maakt GoDaddy het je erg gemakkelijk. Je kunt kiezen tussen handmatig verlengen of automatisch verlengen, zodat je zeker weet dat het domein onder jouw naam geregistreerd blijft.

Is GoDaddy geaccrediteerd door ICANN?

Ja, GoDaddy is door ICANN geaccrediteerd zodat je zeker weet dat je domein legaal is.