Producten
Ontdekken
Contact

Bel ons

24/7 support in het Engels
078 48 20 46

Globale contactenlijst
Telefoonnummers en openingstijden

Helpcenter

Bekijk onze online hulpbronnen

Hulp nodig?

Help

Meldingen

 • Je hebt geen meldingen.
  Als die er zijn, zie je ze hier.

Aanmelden
Nu afrekenen

Wat is een gTLD?

Lees meer over generieke top-level domeinen (gTLD's).

Zoek nu naar alle nieuwe domeinextensies.

none
Waarom zijn gTLD's anders?
Het vinden van een gTLD-definitie die is gemaakt voor algemene, niet-technische (maar nog steeds nieuwsgierige) mensen kan nogal lastig zijn. Laten we dat dus eens oplossen. gTLD betekent "generiek top-level domein" en is een domeinextensie dat een geweldig alternatief biedt voor een traditioneel webadres. Maar voordat we daar induiken, vergeet niet dat een TLD alles is wat achter de punt komt, zoals com of net. En omdat TLD al een poosje bestaat, is de concurrentie voor iets 'catchy' nogal hevig. Dus, hoewel gTLD's technisch gezien "generieke domeinnamen" zijn, bieden ze je wel heel wat vrijheid.

gTLD verandert alles.

Nieuwe, generieke top-level domeinen kunnen het geheim zijn van een onvergetelijk merk.

none
Hoe krijg ik een gTLD?
Het is niet moeilijk om een top-level domein te registreren, en gTLD's verschillen daarin niet. Het begint met het zoeken naar een gTLD, net zoals je een andere zoekopdracht uitvoert. Tenzij je een TLD specificeert, zullen je resultaten allerlei soorten beschikbare top-level domeinen laten zien. Je ontdekt dat er gTLD's zijn die voor allerlei soorten mensen, van landbouwers tot artsen, speciaal op maat gemaakt zijn. En zelfs namen die zo creatief zijn dat het helemaal aan jou is hoe je ze gaat gebruiken. Wanneer je een naam vindt waar je helemaal gek op bent, rond je gewoon het registratieproces af om met je gloednieuwe gTLD aan de slag te gaan.

FAQ

 • Hoeveel kost een top-level domein?

  Dat hangt ervan af. Het register (een organisatie die een bepaalde gTLD beheert), stelt de prijs vast op basis van een aantal factoren. De top-level domeinnamen kunnen hogere prijzen vragen, waar andere domeinnamen echt een koopje kunnen zijn. Het belangrijkste om te onthouden is dat als een domein dat je leuk vindt te duur is, je gewoon kunt blijven zoeken. De lijst generieke top-level domeinen omvat al meer dan duizend namen, en die lijst blijft groeien. Je vindt er vast het perfecte domein, houd er gewoon een oogje op.
 • Wat is het verschil tussen gTLD's en ccTLD's?

  Het verschil is nogal groot. Wanneer we kijken naar hoe het internet is opgezet, het Domain Name System (DNS), dan vallen top-level domeinen hoofdzakelijk in twee categorieën:

  • Top-level domeinen met landcodes (ccTLD's)
  • Generieke top-level domeinen (gTLD's)

  De ccTLD, zoals de naam verklapt, vertegenwoordigt een land of territorium. De regels om deze domeinextensies te mogen gebruiken, verschillen. Bij sommige moet je in het land wonen dat een ccTLD vertegenwoordigt. Maar een gTLD is een term die mensen vaak voor allerlei dingen gebruiken. (Er zijn tegenwoordig meer dan duizend gTLD's.) Niet-gesponsorde gTLD's komen het meest voor en zijn voor iedereen toegankelijk. Gesponsorde gTLD's komen minder vaak voor en er zitten specifiekere vereisten aan.

 • Wat is een nieuwe gTLD?

  Domeinen kunnen er soms erg technisch uit zien, maar maak het jezelf niet te moeilijk. Een nieuwe gTLD is niet erg heel speciaal of erg uniek, het verwijst waarschijnlijk naar een TLD die zojuist is vrijgegeven. Houd een oogje in het zeil. Gave nieuwe, generieke top-level domeinen komen vaak beschikbaar en ze worden voor verschillende gebruiken gemaakt.

  Sommige zijn erg specifiek voor een bepaalde branche, zoals een restaurant of de wet. Andere zijn gewoon unieke alternatieven voor domeinnamen die al een poosje bestaan. Wat ze ook zijn, gTLD's zijn behoorlijk in trek. Dus, als je een gTLD ziet, pak hem dan voordat iemand anders je voor is.
 • Wat is ICANN en wat heeft het te maken met gTLD's?

  De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is een non-profitorganisatie die nieuwe gTLD's uitgeeft wanneer ze worden aangekondigd en toezicht houdt op het registratieproces. Je kunt altijd net als iedereen wachten om een gTLD te krijgen, maar je kunt ook op een paar manieren het sneller ontvangen:

  • Registratie vooraf We dienen je registratie gratis voor je in zodra een gTLD via het register beschikbaar is. Als we het domein niet voor je kunnen bemachtigen, krijg je de registratiekosten terug.
  • Prioriteit bij registratie vooraf Je betaalt een premium-bedrag om vóór anderen in de rij van pre-registraties te komen, en wij dienen je registratie in zodra een gTLD beschikbaar is, dus nog vóór diegenen die zich voor de gewone pre-registratie hebben aangemeld. Als wij het domein niet kunnen bemachtigen, storten we je de registratiekosten terug, maar niet de kosten voor de prioriteitservice.
  • Eigenaren van handelsmerken Als je een handelsmerknaam bezit, kun je vóór andere pre-registratiegroepen komen als je bewijs hebt van dat handelsmerk en een vergoeding betaalt. Als wij het domein niet voor je kunnen bemachtigen, storten we je je registratiekosten terug, maar niet de kosten voor de registratiekosten betreffende het handelsmerk. Als je de rechtmatige eigenaar van het handelsmerk bent, kun je uiteraard via andere wegen vast je domein claimen.
 • Hoe houd ik de uitgave van nieuwe gTLD's in de gaten?

  Met slechts één druk op de knop, kun je elke gTLD volgen die nog uitgegeven moet worden. Wij sturen je een bericht zodra ze beschikbaar zijn. Maar als je echt een gTLD wilt, raden we je een van de bovenstaande opties voor pre-registratie te gebruiken.